wyłączny dystrybutor produktów firmysandokan
Zakupy powyżej 250zł dostawa GRATIS

Szukaj

Potrzebujesz porady? Zapytaj farmaceutę
info@sibeco.pl

Znajdziesz nas na:

Rokitnik

 

 W ostatnich latach świat bardzo mocno zainteresował się rokitnikiem. W USA,Kanadzie, Niemczech i Szwecji  roślina ta od kilku lat robi furorę. Tamtejsi lekarze twierdzą, że jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Owocem rokitnika  jest jagoda. Ta pomarańczowa kuleczka,  nazywana przez Niemców i Skandynawów cytryną północy, a przez Rosjan ananasem syberyjskim, to bez wątpienia królowa wszystkich jagód. Kto raz ją poznał, już nie przestaje jej stosować. Zawiera w sobie ponad 190 biologicznie aktywnych substancji oraz rekordowe ilości witamin.W Niemczech rokitnik wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Docenia się go i wykorzystuje w wielu sektorach przemysłu: zaczynając od oleju, poprzez balsamy i kremy do ciała, kończąc na winie.

 

Historia rokitnika

Pierwsze wzmianki o rokitniku odnaleziono w pismach tybetańskich mnichów. Jednakże popularność w Europie rokitnik zyskał dzięki Aleksandrowi Wielkiemu, który sprowadził tę roślinę do Europy. Zauważył bowiem, że jego wyczerpani podbojami żołnierze, podpatrując swoje wierzchowce, zaczęli podjadać pomarańczowe owoce nieznanej rośliny i w krótkim czasie odzyskiwali siły. Nieco później znany nam władca Mongolii, Dżingis – Chan również był wielkim fanem pomarańczowych jagód. Twierdził, że swoje imperium zbudował dzięki trzem zasadom: silnej dyscyplinie, dobrze funkcjonującej armii i rokitniku.

 

Co kryje w sobie rokitnik?

Rokitnik to skarbnica wartościowych substancji. Niesamowite jest to, że w jednym owocu znajdziemy 190 bioaktywnych składników, w tym :

 

  • 14 witamin ( A, część gr B  ,C,D,E,K,P)
  • 4 prowitaminy
  • 11 mikroelementów( potas, żelazo, wapń,cynk…)
  • 22 kwasy tłuszczowe (omega 3, omega 6, omega 7, omega 9)
  • 36 rodzajów flawonoidów
  • 42 typy lipidów
  • fenole
  • silne antyoksydanty
  • i inne

Ciekawostka:

Witaminy A rokitnik zawiera trzy razy więcej niż marchew!!!

Witaminy E  rokitnik zawiera cztery razy więcej niż pestki słonecznika!!!

Witaminy C rokitnik zawiera 10 razy tyle co pomarańcza!!!

Witaminy K1 rokitnik zawiera więcej niż czarna aronia, jarzębina pospolita, dzika róża czy czarna porzeczka !!!

Niektóre źródła podają, że 25 gram owoców rokitnika zawiera czterokrotną dawkę dzienną witaminy B12 (byłoby to źródło naturalnej, aktywnej witaminy dla wegetarian).

Niezwykłe jest to, że witamina C w rokitniku jest trwała i jej zawartość podczas obróbki termicznej nie zmniejsza się tak znacząco jak w przypadku innych owoców. Dzieje się tak, ponieważ rokitnik nie posiada enzymu askorbinooksydazy odpowiedzialnego za jej rozkład. Ponadto stwierdzono, że naturalna witamina C zawarta w rokitniku jest znacznie bardziej efektywna niż jakakolwiek syntetyczna witamina C dzięki obecności przeciwutleniaczy polifenolowych.

 

Działanie rokitnika na nasz organizm

- stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcjami

- chroni przed działaniem wolnych rodników

- poprawia pracę układu krwionośnego: wzmacnia serce, usprawnia krążenie, obniża   poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, wzmacnia ścianki naczyń włosowatych

- działa regeneracyjnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego

- opóźnia procesy starzenia ( zawiera serotoninę „hormon młodości")

- poprawia pracę mózgu

-zapobiega powstawaniu stanów zapalnych

-zmniejsza ryzyko nowotworów

- dodaje witalności i energii

- pielęgnuje i regeneruje komórki skóry, m.in.: uelastycznia skórę, działa przeciwstarzeniowo, świetnie chroni przed słońcem, wspomaga gojenie się ran oparzeniowych, leczy odmrożenia ,likwiduje przebarwienia i spłyca blizny.

- poprawia kondycję włosów.

- zapobiega i osłabia toksyczny wpływ lekarstw i promieni rentgenowskich na organizm człowieka.

 

Zastosowanie rokitnika

Dawniej

W medycynie starożytnej owoce rokitnika używane były przy chronicznych chorobach żołądka, wątroby, dróg oddechowych, gośćcu oraz przy ropnych  porażeniach skóry. W czasach antycznych Grecy stosowali je jako środek wzmacniający włosy. W indyjskiej i tybetańskiej medycynie owoce rokitnika wchodziły w skład wielu złożonych receptur rekomendowanych na choroby przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnie płuc, a także krwotoki. Podczas pierwszej wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano w Rosji zamiast tabletek z witaminą C. W medycynie ludowej już przed wiekami dojrzałe owoce oraz wyciśnięty z nich sok zajmowały szczególne miejsce jako środek na brak apetytu a także na zranienia i oparzenia słoneczne. Polecano je zarówno do użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów, szkorbut (awitaminozę) i  anemię.

Teraz

zastosowanie w medycynie:

Szpitale w Rosji i Chinach z powodzeniem stosują rokitnika w leczeniu poranionej skóry, odleżyn, poparzeń, egzem oraz uszkodzeń skóry po radioterapii czy napromieniowaniu promieniami  radioaktywnymi. Z tego powodu  rokitnik bardzo pomógł mieszkańcom Czarnobyla po awarii reaktora jądrowego w roku 1986. W Europie  wykorzystuje się przede wszystkim zdolność rokitnika do stymulowania procesów regeneracji. Rokitnik jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie wrzodów żołądka, dwunastnicy i innych dolegliwości układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę. Naukowcy dowiedli, że olej rokitnikowy ma pozytywny wpływ na proces regeneracji  błony śluzowej w leczeniu chorób jamy ustnej, gardła i nosa oraz przy schorzeniach strun głosowych, przełyku i krtani. Zaobserwowano również, że posiada właściwości uśmierzające ból. Przyjmując regularnie produkty z rokitnika zapobiegamy  rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył, miażdżycy oraz zawałom  serca. Rokitnik  jest też składnikiem wielu preparatów zwiększających odporność organizmu oraz uzupełniających niedobory witamin i minerałów.

 

zastosowanie w kosmetologii:

Preparaty z rokitnikiem mają szerokie zastosowanie w dermatologii, np. w leczeniu egzemy, odleżyn, oparzeń, blizn czy trądziku różowatego. Najczęściej są to maści zawierające olej z rokitnika. Olej ten stosowany jest przez wiele znanych marek w produkcji naturalnych kosmetyków chroniących przed słońcem. Rokitnik zwany „eliksirem młodości” możemy spotkać również w wielu kremach, balsamach do ciała oraz szamponach i odżywkach wzmacniających cebulki włosów.

 

zastosowanie w kuchni:

Dziś smak rokitnika możemy odnaleźć już w całej gamie produktów spożywczych:dżemach,konfiturach, słodyczach, sokach, herbatach, nalewkach i innych. Aby wykorzystać rokitnika jako skarbnicę witamin i innych substancji bioaktywnych wystarczy napić się czystego wyciskanego soku z rokitnika w proporcji 1:4 z wodą, sokiem jabłkowym lub mlekiem. Serdecznie polecam!

 

 

Profilaktyka z rokitnika dla wszystkich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAŃ PARTNEREM SIBECO
hurt@sibeco.pl
+48 512 551 703
+48 42 235 23 94
od pn. do pt.
9:00 - 17:00
Formularz Więcej informacji